Internet

Overstappen van internetprovider

Ons doel is om inzichtelijker te maken waarop je moet letten bij het overstappen van provider. Of je nou internet via de kabel, ADSL internet of internet via glasvezel wilt, er is altijd veel keus. Daarom proberen wij op andere manieren Kabel, ADSL en glasvezel te vergelijken en jou te helpen bij het overstappen van internet provider.

Internet van een andere aanbieder kan goedkoper, sneller of stabieler zijn om wat voordelen te noemen. Bedenk alleen wel dat het gras altijd groener lijkt bij de buren, ook de andere internet aanbieder kan minpunten hebben. Lees altijd een aantal reviews en vraag rond in je omgeving voordat je overstapt.

 

Wil je overstappen? Neem dan de volgende stappen om dit zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen:

1: Zoek je opzegtermijn in je contract (meestal 1 tot 3 maanden)

2: Vertel je nieuwe internetprovider dat je wilt overstappen

3: Zeg het contract met je oude provider op (soms doet de nieuwe provider dat voor je)

 


ADSL

Met ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) kan je je telefoonlijn gebruiken om super snel informatie van het internet te downloaden (ontvangen) en uploaden (versturen). Dat doet je met een ADSL-modem. Een modem is een apparaat dat je computer verbindt met je telefoonlijn. Doordat een ADSL-modem informatie anders verwerkt kan je sneller internetten dan met een inbelmodem. Tegenwoordig heb je ook ADSL2 voor nog sneller internet.

ADSL wordt in Nederland door veel providers aangeboden, dus overstappen naar een andere provider is redelijk eenvoudig.

Kabel internet

Kabel internet werkt via de televisie kabel. Een modem zorgt ervoor dat je comfortabel en snel kan internetten op je computer via een coax kabel. Net als bij ADSL gaat dit super snel en er is net weer een nieuwe techniek die het mogelijk maakt om weer sneller via de TV kabel te kunnen internetten.

Glasvezel

Glasvezel internet is relatief nieuw. Er zijn nog niet heel veel providers en plekken in Nederland waar je toegang hebt tot glasvezel. Op dit moment zijn er echter vele verschillende locaties waar met bezig is glasvezel internet uit te rollen. Glasvezel snelheden zijn vrijwel ongelimiteerd. Een mp3-tje kan binnen een fractie van een seconde binnen zijn!

 


Nog meer tips

Als je op zoek bent naar een andere internetprovider moet je jezelf altijd eerst een paar vragen stellen:
1.    Hoe snel wil ik kunnen internetten?
2.    Wil ik ook kunnen bellen via deze provider?
3.    Wil ik ook digitale televisie van deze provider?
4.    Hoeveel wil ik in totaal uitgeven aan mijn internet abonnement (al dan niet inclusief VOIP telefonie en digitale televisie)?

Zodra je deze vragen voor jezelf hebt beantwoord kan je gaan zoeken naar een geschikte provider. Let ook op dat veel prijzen vaak een tijdelijke actie betreffen en dat je na 3 of 6 maanden de volle mep moet betalen. Kijk ook niet op een paar euro per maand als je verzekerd wil zijn van een stabiele internet verbinding en goede support bij klachten en problemen. Als je niet zo technisch bent is het erg prettig als je een goede helpdesk kan bellen die snel antwoord op je vragen kan geven.

 

Wil je weten hoe snel je verbinding nu is? Klik hier voor een snelheidstest van je huidige internet verbinding.

 


Overige informatie

Nogal wat internetproviders zijn de laatste jaren van naam gewisseld of overgenomen. Wie was wie ook alweer?

Online: was vroeger Orange
Telfort: was voorheen Speedling, Tiscali en 12 Move
Ziggo: was vroeger UPC, @Home, Casema en Multikabel

Problemen met je internetaanbieder?

Veel providers zijn lid van de Geschillencommissie Elektronische Communicatiediensten. Dit betekend dat er in geval van klachten serieus met je klacht wordt omgegaan. Kijk voor meer informatie even op de website van de geschillencommissie.

 

Hier kan je internetproviders vergelijken:

1 Breedbandwinkel.nl

2 Internetten.nl