Energie

Op energie kan vrijwel ieder huishouden besparen, en niet alleen door minder de verbruiken. Het is vaak mogelijk om over te stappen naar een andere aanbieder met een voordeliger pakket. Inmiddels is voor vrijwel iedereen duidelijk dat je elektriciteitsleverancier niet meer vast ligt. Het is zeer eenvoudig om over te stappen naar een andere aanbieder waarmee je onmiddellijk fors kan bezuinigen op je elektriciteitskosten. Ook aardgas kan je van verschillende aanbieders krijgen, er hoeft fysiek helemaal niets veranderd te worden bij jou in huis, alleen het ‘papierwerk’ wordt door een ander verzorgd.

 

Let wel op bij het overstappen dat de getoonde prijzen soms niet helemaal de werkelijke prijzen zijn door eenmalige kortingen of tijdelijk voordeel.

Groene  stroom

Groene stroom is in allerlei soorten te verkrijgen, van windmolens, zonne energie of waterkracht bijvoorbeeld. Meestal krijg je hier een mengeling van. Met deze stroom belast je het milieu een stuk minder en in principe heeft dit dezelfde prijs als grijze stroom. Groene stroom kan je ook zelf opwekken door zonnepanelen op je dak te laten monteren. Hiervoor krijg je subsidie en het kan je in de loop der tijd flink wat geld schelen.

Grijze stroom

Grijze stroom is energie die is opgewekt in bijvoorbeeld een kolen of oliegestookte centrale. Deze energiecentrales stoten veel CO2 uit waardoor het milieu flink belast wordt. Toch is deze energie soms voordeliger dan groene stroom.

Kernenergie

Kerncentrales wekken kernenergie op, in Nederland is er op dit moment slechts één actief. Veel kernenergie wordt zodoende uit het buitenland geïmporteerd. In Nederland is er een aanbieder die alleen kernenergie levert. De meningen zijn verdeeld over deze manier van stroom opwekken, maar met de nieuwste centrales wordt er zeer weinig radioactief materiaal gebruikt en is de veiligheid hoog.

Gas

Gas is van iedere aanbieder hetzelfde: gewoon aardgas. Er zijn geen verschillende soorten, alleen de prijs verschilt een beetje.

 


 

Uitgebreide overstap informatie

Bij het overstappen van energieleverancier is enige voorzichtigheid geboden, want als je contract nog loopt of bijvoorbeeld stilzwijgend is verlengd mag je oude leverancier opzegvergoeding vragen. Er zijn 3 mogelijkheden:

1 Je stapt over op het moment dat het contract is afgelopen

In dit geval betaal je niets, want je stapt precies op het goede moment over.

2 Overstappen voor je contract is afgelopen

Als je dit doet mag je energieleverancier een opzegvergoeding vragen. Deze zijn door de Nederlandse Mededingings Autoriteit vastgesteld. De bedragen gelden per product, dus heb je gas en elektriciteit mag er 2 keer het bedrag gevraagd worden. Bij contracten die minder dan een jaar duren mag je oude leverancier maximaal €50 vergoeding vragen. Daarna gelden de volgende bedragen:

Resterende contractduur        Bedrag per product
– minder dan 1,5 jaar              €50
– tussen de 1,5 en 2 jaar        €75
– tussen de 2 en 2,5 jaar        €100
– meer dan 2,5 jaar                €125

3 Je stapt over nadat je contract is afgelopen

In dit geval is het contract met je energieleverancier stilzwijgend verlengd en is er kans dat je ook opzegvergoeding moet betalen.

– Het bedrijf mag per product maximaal €50 vragen als ze hebben gemeld dat je contract stilzwijgend verlengd is.

– Je moet alsnog €25 betalen per product als het niet is gemeld dat je contract stilzwijgend is verlengd, dit klinkt niet helemaal eerlijk maar het is helaas zo geregeld.